Recente wUmBlogs

{serendipity_fetchPrintEntries template="recenteartikelen.tpl" limit="1,5"}

Recente reacties

Fri, 21.04.2017 12:16
BELANGRIJKE (nou ja) MEDEDELING Om onverklaarbare redenen is het niet meer mogelijk om nieuwe artikelen in dit log te plaatsen. Ook onze technische dienst staat met de mond vol tanden. Hulp van buitenaf mocht niet baten. Maar wat ik kwijt wil, staat nu op mijn facebook account, of hoe heet dat . Onder mijn officiële, in het geboorteregister vastgelegde naam.
Fri, 21.04.2017 12:03
Dus deze functie doet het nog wel! Verder is alles onbereikbaar geworden. Voor mij.
Wed, 19.04.2017 14:11
Op het kruispunt LvM/Goudenregenstraat werd vroeger zo'n klapbord gebruikt. Ome agent was die paar maandagen dat ik met een cello op mijn rug dat kruispunt over moest (het schoolorkest bleek zelfs beneden mijn niveau, dus het bleef bij enkele maandagen) zo vriendelijk om alle verkeer stil te zetten zodat ik veilig oversteken. Als hij klaar was met zijn werk, tilde hij het bord uit het putje en legde het tot de avondspits in een van de voortuintjes achter de rododendrons.
joost about Het helpt!
Thu, 06.04.2017 21:30
Onze bewondering kent alvast geen grenzen. De wUm tegen het grootindustrieel complex. Nu Shell nog.
joost about Tweeklepper?
Mon, 03.04.2017 10:04
Bij ijsrace, door niet-kenners ook wel ijsspeedway genoemd, gaat het om het lef en de rijtechniek van de racer, niet om het materiaal. Alle racers rijden op eenzelfde motorfiets met als krachtbron een 500 cc eencilinder viertakt van Jawa. Als brandstof wordt methanol gebruikt, hetgeen de motor een v ermogen van ongeveer 55 PK geeft. Bij het speedway op een sintelbaan is één versnelling genoeg, bij het ijsracen worden er twee gebruikt. Al met al kan zo'n apparaat 130 km/h halen. Gevaarlijk? Valt mee. De spikes worden grotendeels afgeschermd en de ontsteking is voorzien van een onderbreker met een touwtje om de pols van de rijder. Als die er afvalt, slaat de motor meteen af. Waar ging dit ook alweer over? O ja, twee of vier kleppen. Het ontwerp van de motor dateert al van de jaren 40, dus met twee kleppen. Wie wel eens een ijsrace heeft gezien snapt dat dit meer dan genoeg is.